Tarım üreticileri tarımı yıl boyunca en verimli şekilde yapmak ve birim alandan en fazla verimi alarak ekonomik varlıklarını sürdürmek isterler. Ülkemizin iklim şartları yıl boyu üretimi çoğu zaman engeller ve yılın belli dönemlerinde toprak boş kalır, ekonomik kayılar oluşur. Bu durumda yıl boyu üretim sağlayan seralar kurtarıcı olurlar. Kurulum aşamasında belli bir maliyet gerektiren seralar süreçte kendi maliyetini amorti ederler. Sera örtü malzemeleri çoğunlukla portatif ve pencereli sistemle uygulandığı için yıl boyu üretim devam edebilir. Yılın seraya ihtiyaç duyulmadığı dönemlerinde üzeri açılan seralar özellikle soğuk dönemde kapatılarak korunaklı bir tarım alanı oluşturarak ekonomik girdinin kesilmesini engellerler.
Sera maliyetleri iskelette ve örtüde kullanılan malzemenin türüne ve niteliğine göre çok fazla değişkenlik gösterebilmektedir. Naylon ve Polietilen gibi plastik ürünlerle kaplanan seraların 100 m2 firmalara ve kullanılan malzemeye göre değişmekle birlikte seranın alanı büyüdükçe birim alan için ödenen tutar azalmaktadır. Bu fiyatlar minimum fiyatlar olup kullanılan malzemenin niteliğine göre sera fiyatları yukarı yönlü değişmektedir. Maliyetler üzerinde seranın kirişli veya makaslı olması da etkilidir zira makaslı iskelet kullanılan seralarda maliyetler daha da artmaktadır. Sera içerisinde yapılacak tarım faaliyetinin topraklı veya topraksız olması durumunda da fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Zira topraksız tarım uygulanacak seralarda maliyet çok daha fazla olacaktır. Günümüz dolar kuru da sera maliyetleri üzerinde etkili olmaktadır.
En maliyetli seralar Polikarbon, Fiberglass, cam ve pvc seralardır. Naylon ve Polietilen malzeme kullanılan seralar ekonomik sınıfta yer almaktadır. Yani kullanılan örtü ve iskelet malzemesine göre fiyatların değişkenlik gösterdiği seracılık sektöründe güncel sera maliyetleri için mutlaka firmalarla iletişime geçilmelidir. Seranın fiziksel maliyetlerinin yanında serada yetiştirilecek tarım ürününün tohumu, kullanılacak gübre ve ilaçların maliyeti de önemli kalemler olduğundan üreticinin bunları da dikkate alması gerekmektedir.
Dolu başta olmak üzere doğal afetlere maruz kalan bölgelerde iskelet malzemesinin ve kullanılan örtü malzemesinin yüksek standartlara sahip olmasının gerekliliği fiyatlara yansımakta toplam maliyeti maalesef arttırmaktadır. Bu durumlarla sıklıkla karşılaşılması tarım sigortalarının önemini de ortaya koymaktadır.